iMotion

“Paardenwelzijn centraal dankzij iMotion Equine”


Dr. Filipe Serra Bragança, DVM, onderzoeker motion analysis


Welzijn objectief

meten, daar willen

we naar toe



In 1882 maakte de Britse fotograaf Eadweard Muybridge furore met zijn serie stilstaande foto’s van het “bewegende paard”. Om wetenschappelijk te bewijzen dat de draf en de galop van een paard een korte zweeffase omvatte, installeerde Muybridge een reeks van 24 camera’s langs een renbaan en liet er vervolgens een paard overheen lopen. Het resultaat? Een series gedetailleerde foto’s die het bewegingsafloop van een paard vastlegde.

Bewust of onbewust legde Muybridge hiermee de basis voor het objectief kunnen meten van de beweging van dieren. In de afgelopen eeuw, en in het bijzonder in de afgelopen decennia, is de belangstelling voor biomechanica, voortbeweging en kinematica uitgegroeid tot een van de meest belangrijke instrumenten om het welzijn van paarden te bewaken.

Filipe Serra Bragança is dierenarts-onderzoeker en gespecialiseerd op het gebied van bewegingsanalyse bij paarden. “De afgelopen jaren heeft sensortechnologie ervoor gezorgd dat wij de bewegingsafloop en vooral beginnende of bestaande kreupelheid bij paarden steeds beter in beeld kunnen brengen. Sensoren zijn inmiddels dusdanig geavanceerd dat zij in verschillende veldsituaties kunnen worden gebruikt, en zijn hiermee essentieel om de theorie achter de bewegingsleer toe te kunnen passen in de praktijk.”

De ontwikkelingen op het gebied van machinaal leren (AI) en de brede beschikbaarheid van computerkracht maken het mogelijk om de meest complexe biomechanische systemen in ‘real life’ te bestuderen, zoals het paard in beweging.

Maar tot op de dag van vandaag wordt de succesvolle training van paarden gezien als een vorm van kunst, en afhankelijk van het “gevoel” van de ruiter. Maar tot nu toe was dit ruitergevoel buitengewoon moeilijk te kwantificeren. De daadwerkelijke effecten van rijden en trainen op de gezondheid en het welzijn van het paard zijn konden dan ook niet eerder in kaart worden gebracht.

Bragança legt uit: “Met het project iMotion willen wij door middel van een data-gestuurde aanpak een programma ontwikkelen dat het welzijn en de gezondheid van het Nederlandse paard objectief in kaart gaat brengen, van recreatief tot gevorderd niveau.”

Belangrijk in dit project is de actieve betrokkenheid van paardenliefhebbers. Bragança vertelt: “Wij willen ruiters, eigenaren, coaches, trainers en dierenartsen actief betrekken in, en bewust maken van, het belang om paardenwelzijn zo objectief en nauwkeurig mogelijk te meten en te monitoren. Dit doen wij door gebruik te maken van geavanceerde tech- nologieën gericht op het meten, analyseren en definiëren van de manier waarop paarden bewegen, en van de interactie tussen paard en ruiter.”

Met dit project wil de onderzoeksgroep specifieke bewegingsparameters ontwikkelen en deze vervolgens inzetten om het welzijn en de gezondheid van paarden (en ruiters) gedurende hun hele leven te monitoren, te waarborgen en te verbeteren. Hiermee willen wij bijdragen aan duurzaam paardenwelzijn.

iMotion Equine wordt mogelijk gemaakt door Stichting Abri voor Dieren, Hartog Paardenvoeders, Dechra, Mustad en Human & Horse Academy. Samen met paardenliefhebbers en donateurs zetten wij ons in voor meer en beter paardenwelzijn. Bekijk hier de projectpagina van iMotion Equine.